مزایای ثبت برند چیست؟ چرا باید برند خود را ثبت کنیم؟

ورود و خروج شرکاء در شرکت با مسئولیت محدود

اگر برند خود را ثبت نکنیم چه می شود!؟ امروزه اکثر کسب و کارها از اهمیت استفاده از برند و نام و نشان تجاری برای متمایز کردن محصولاتشان در بازار آگاه هستند اما شاید همه آنها از اهمیت ثبت نشان تجاری خود و حقوقی که به واسطه  ثبت برند و در راستای قانون حمایت از علائم تجاری برای آن‌ها ایجاد می‌شود اطلاع چندانی نداشته باشند.

شما با ثبت برند انحصار عرضه کالا و خدماتتان را از آن خود می‌کنید. یعنی شما پس از ثبت برند می‌توانید تحت حمایت قانون ثبت علائم تجاری از عرضه کالاهای یکسان یا مشابه که از عین یا مشابه نشان تجاری شما به صورت گمراه‌کننده استفاده می‌کنند جلوگیری کنید. بدیهی است که استفاده از برند شما توسط رقبا، علاوه بر هدر دادن سرمایه‌گذاری انجام‌شده می‌تواند باعث ضربه زدن به شهرت، وجهه و اعتبار شما نیز شود. از آنجا که رقبایی که به این شکل در بازار فعالیت می‌کنند معمولا کالا یا خدمات را با کیفیت پایین‌تری ارائه می‌کنند عدم پیگیری به موقع از مجاری قانونی می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به برند شما وارد کند.

اگر برند خود را ثبت نکنیم امکان تفویض اجازه استفاده از آن نیز آسان نخواهد بود. همان‌طور که می‌دانید اعطای نمایندگی به یک شرکت یا شخص ثالث می‌تواند منبع درآمد جانبی برای شرکت ایجاد کند. که در صورت عدم ثبت برند استفاده از این امکان به راحتی میسر نخواهد بود. ثبت برند به راحتی مانع از سوءاستفاده‌های احتمالی شرکت‌های ثالث می‌شود. علاوه بر این قوانینی وجود دارد که با ارائه مدارک لازم می‌توانید منابع مورد نیاز یا وام و تسهیلات مختلف را برای توسعه و کسب موفقیت بیشتر کسب و کارتان پس از ثبت برند دریافت کنید.

علائم تجاری قابل ثبت و علائم تجاری غیرقابل ثبت

بنا به قانون ثبت علائم تجاری شما می‌توانید از هر نوع علامتی بسته به میزان ابتکار و خلاقیت خود استفاده کنید به شرط آنکه مشمول موارد منع شده جهت استفاده به منظور علامت تجاری نباشد. برای جلوگیری از هرگونه سوءبرداشت متن دقیق قانون ثبت علائم تجاری در ادامه آمده است:

ماده ۱ قانون ثبت علائم و اختراعات:

«علامت تجاری عبارت از هر قسم علامتی است اعم از نقش، تصویر، رقم، حرف، عبارت، مهر، لفاف و غیر آن که برای امتیاز و تشخیص محصول صنعتی، تجاری یا فلاحتی اختیار می‌شود. ممکن است یک علامت تجاری برای تشخیص امتیاز محصول جماعتی از زارعین یا ارباب صنعت یا تجار یا محصول یک شهر یا یک ناحیه از مملکت اختیار شود. تبصره: داشتن علامت تجاری اختیاری است مگر در مواردی که دولت آن را الزامی قرار دهد.»

امروزه در برخی کشورها امکان ثبت شعارهای تبلیغاتی نیز علامت تجاری محسوب می‌شود و می‌توان آن‌ها را در ادارات ملی ثبت برند به ثبت رساند. در حال حاضر رنگ‌ها اشکال سه‌بعدی یا بسته‌بندی کالا، صدا یا حتی بو نیز قابل ثبت هستند اما عموما اجازه ثبت نشان‌هایی داده می‌شود که به صورت گرافیکی قابل نشان‌دادن هستند. ثبت برند و نشان تجاری استثنائاتی نیز دارد. لازم است بدانید واژه های عام و واژه‌های توصیف‌کننده را نمی‌توانید به عنوان برند ثبت کنید. به عنوان مثال اگر شما قصد دارید برند یا نشان تجاری «موبایل» را برای فروش موبایل ثبت کنید با تقاضای شما در این خصوص موافقت نخواهد شد زیرا موبایل واژه عام این کالا به شمار می‌رود.

از طرفی واژه‌های توصیف‌کننده و کیفی نیز امکان ثبت به عنوان نشان تجاری ندارند. واژه‌هایی مثل «بهترین»، «باکیفیت»، «جدید»، «کلاسیک» و… نمی‌توانند به انحصار شرکت شما برای فروش یک محصول خاص در بیایند. علائم و نشانه‌های گمراه‌کننده یا فریب‌دهنده نیز امکان ثبت ندارند. هر نشانه یا علامتی که مشتری کالا یا خدمات را نسبت به کیفیت، ماهیت، سازنده یا ارائه‌دهنده و چیزهایی از این دست گمراه کند نمی‌تواند به عنوان برند شما به ثبت برسد. اگر شما روی محصول مصنوعی از نشانه‌هایی استفاده کنید که مشتری به اشتباه گمان کند محصول شما طبیعی است با ثبت آن نشان تجاری موافقت نخواهد شد.

نشان‌های تجاری که خلاف اخلاق، نظم و عفت عمومی هستند نیز امکان ثبت ندارند. نشان تجاری شما نباید هنجارهای عمومی جامعه را نقض کند. بدیهی است کلمات، تصاویر و نشانه‌هایی که هنجارهای عمومی جامعه را نقض می‌کنند نباید در نشان تجاری شرکت شما وجود داشته باشد. پرچم‌ها، علائم و نشان‌های سلطنتی، نشان کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، علائم رسمی دولتی نیز معمولا قابل ثبت نیستند. قانون ثبت علائم و اختراعات از موارد ذیل به عنوان نشان‌های غیرقابل ثبت یاد کرده است:

  1. بیرق مملکتی و سلطنتی ایران و هر بیرق دیگری که دولت ایران استعمال آن را به طور علامت تجارتی منع کند، علامت شیر و خورشید، نشان‌ها، مدال‌ها و انگ‌های دولت ایران
  2. کلمات یا عباراتی که به نوعی انتساب به مقامات رسمی ایران را به ذهن متبادر کند از قبیل دولتی و…
  3. علائمی که مخل انتظامات عمومی یا منافی عفت است
  4. علامت تجاری موسسات رسمی مانند هلال احمر و…
  5. علائمی که مخالف مقررات قانون است
  6. علائمی علامت قبلا به اسم دیگری ثبت شده و یا شبیه علامت دیگری باشد تا حدی که مصرف‌کنندگان عادی یعنی اشخاصی که اطلاعات مخصوصی ندارند به اشتباه بیندازد.

مراحل ثبت برند

برای ثبت برند لازم است ابتدا اظهارنامه خود را تسلیم اداره علامت کنید. در صورتی که اظهارنامه کامل و فاقد هرگونه نقصی باشد و مطابق قانون ثبت اختراعات ، طرح صنعتی و علائم تجاری و آئین‌نامه اجرایی آن تنظیم شده باشد و درخواست ثبت برند شما بر اساس بانک اطلاعات علامت موجود در اداره ثبت علامت مشابه مورد از پیش ثبت شده ای نباشد نسخه فیزیکی آگهی درخواست شما پس از تایید کارشناس و امضای مسئول اداره علامت به روزنامه رسمی کشور تحویل داده می‌شود.

مدارک لازم جهت ثبت برند

۱- در اولین قدم برای ثبت برند باید اظهارنامه خود را از طریق اینترنت برای سامانه مرکز مالکیت معنوی ارسال کنند. تسلیم این اظهارنامه فقط به صورت الکترونیکی امکان‌پذیر است. ۲ – مدارک هویتی: الف-  اشخاص حقیقی:

  • کپی شناسنامه
  • کپی کارت ملی
  • کپی کارت بازرگانی (در صورت استفاده از حروف انگلیسی)
  • کپی مجوز فعالیت تجاری شامل جواز ساخت، تاسیس، پروانه ساخت، بهره‌برداری یا کارت بازرگانی و به طور کلی هرگونه گواهی فعالیت صادر شده از نهادهای نظارتی یا حاکمیتی دولتی

ب- اشخاص حقوقی:

  • کپی شناسنامه صاحبان امضا
  • کپی کارت ملی صاحبان امضا
  • کپی آگهی تاسیس روزنامه رسمی و آخرین تغییرات.
  • کپی مجوز فعالیت شامل جواز ساخت، تاسیس، پروانه ساخت، بهره‌برداری یا کارت بازرگانی و به طور کلی هرگونه گواهی فعالیت صادر شده از نهادهای نظارتی یا حاکمیتی دولتی
  • کارت بازرگانی (در صورت استفاده از حروف انگلیسی)

مدت زمان ثبت برند

شاید برایتان سوال شده باشد که مدت زمان ثبت برند ثبت برند چقدر است و این فرایند دقیقا چقدر زمان می‌برد. با توجه به اهمیت زمان در دنیای امروز کاهش زمان انجام امور اداری مربوط به ثبت برند تنها با سپردن این امر به افراد با تجربه میسر است. مسترثبت به پشتوانه سال‌ها تجربه و با اتکا به مشاورین و متخصصان مجرب آماده ارائه بهترین خدمات به شما است. همان‌طور که پیش‌تر گفتیم برای ثبت برند باید به تمام مراحل اشراف کامل داشته باشید. تخصص و تجربه در این زمینه مانع از آن می‌شود که بخواهید یکی از مراحل را چندباره طی کنید. خوب است بدانید مدت زمان ثبت برند به طور مستقیم به نوع درخواست و مدارک ارائه‌شده بستگی دارد. مهم‌ترین نکته برای شروع کار تنظیم دقیق و بدون ایراد اظهارنامه ثبت برند جهت ارائه به اداره مالکیت معنوی است. با ثبت اظهارنامه و دریافت شماره پیگیری حداکثر ۴۸ ساعت طول می‌کشد تا درخواست شما طبقه‌بندی شود. پس از بررسی‌های مربوطه اداره مالکیت معنوی وضعیت درخواست شما را مشخص می‌کند. وضعیت درخواست می‌تواند یکی از ۳ حالت زیر باشد:

  • اخطار نقص
  • رد پرونده
  • آگهی نوبت اول

وضعیت آگهی نوبت اول بیانگر این است که درخواست شما بدون نقص بوده و باید جهت ارائه مدارک اقدام کنید. پس از ۳۱ روز از تاریخ آگهی نوبت اول اگر اعتراضی نسبت به ثبت برند مربوطه واصل نشود باید برای آگهی نوبت دوم اقدام کرد و سپس سند قطعی ثبت برند اعطا می‌شود. با ثبت برند موارد زیر در رابطه با برند شما در دفتر مخصوصی به ثبت می‌رسد:

  1. تاریخ اظهار نامه
  2. شماره ترتیب اظهار نامه
  3. تاریخ ثبت برند
  4. شماره ثبت برند
  5. آدرس و تابعیت مالک برند
  6. یک نمونه از برند ثبت‌شده
  7. امضا درخواست‌کننده یا قائم‌مقام وی
  8. رسید حق ثبت و هزینه های مربوطه

 

اگر سوالی در مورد ثبت برند دارید می‌توانید جهت دریافت مشاوره تخصصی رایگان با ثبت افراز تماس بگیرید: ۴۱۶۸۲۰۰۰-۰۲۱

5/5 - (1 امتیاز)