آنچه در این مقاله می خوانید:
کد اقتصادی اشخاص حقیقی یک کد 12 رقمی هست که برای تسلط بیشتر سازمان مالیات بر فعالیت های اقتصادی کشور، برای مودیان مالیاتی و اشخاص حقیقی و حقوقی تعریف می شود. از بابتی دیگر میتوانیم بگوییم که این کد برای شناسایی و تفکیک افراد حقیقی و حقوقی از افرادی که مشمول مالیات نیستند، بکار می رود. هر فردی که فعالیت اقتصادی انجام می دهد که شامل داشتن جواز کسب، کارتخوان و … می شود، باید یک کدمالیاتی یا كد اقتصادي در سازمان مالیاتی کشور داشته باشد. در ادامه با نحوه فعالسازی و مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی اشنا می شویم.
کد اقتصادی چیست؟ شماره اقتصادی چیست؟
منظور از کد اقتصادی چیست؟ هر فردی که مشغول فعالیت های اقتصادی و مشمول مالیات است، دارنده یک کد 12 رقمی در سازمان مالیاتی کشور با عنوان کد اقتصادی یا کد مالیاتی هست. کد اقتصادی روشن کننده راه فعالیت و گردش های مالی یک مودی برای سازمان امورمالیاتی کشور است و این امکان را به سازمان می دهد تا فعالیت ها و گردش های مالی را کنترل کرده و طبق آن، اقدام به صدور مبلغ مالیات سالانه کنند.
این مطلب را نیز بخوانید: ثبت شرکت در دبی
کد اقتصادی اشخاص حقیقی چیست؟
کد اقتصادی اشخاص حقیقی برای تمامی افرادی که یک مجوز کسب یا کارتخوان یا مغازه دار هستند، صادر می شود. همچنین در بازه گسترده تر هر فردی که کارهای مونتاژ، صادرات، واردات و توزیع کالا انجام دهد، مودی مالی شناخته میشوند و موظف به پرداخت مالیات هستند.
مزایای کد اقتصادی
اخذ كد اقتصادي برای اشخاص حقیقی و حقوقی از مزایای زیادی برخودار هست. برای مثال افراد می توانند با داشتن کد اقتصادی اشخاص حقیقی، اقدام به واردات و صادرات، بستن و انعقاد قرارداد در سطوح بین المللی و داخلی، شفاف بودن مسیر مالیاتی و نگران نبودن از موضوع فرار مالیاتی، امکان جذب سرمایه و رشد بیشتر و … کنند.
این مطلب را نیز بخوانید: ثبت برند
طریقه اخذ کد اقتصادی اشخاص حقیقی
دریافت کداقتصادی اشخاص حقیقی مستلزم پیش ثبت نام در سامانه امور مالیاتی کشور هست. بعد از مرحله پیش ثبت نام، نوبت به کارهای تکمیل مدارک و ثبت نهایی می رسد و پس از آن، شناسه اقتصادی در سامانه برای شما ساخته می شود و شما بعنوان یک مودی مالیاتی شناخته خواهید شد.
دریافت کد اقتصادی از روی شناسه ملی
برای دریافت کد اقتصادی از طریق شناسه ملی تمامی افراد میتوانند با داشتن کدملی به سایت امور مالی مراجعه کرده و اسم شخص یا شرکت موردنظر را سرچ کنند. دقت داشته باشید که در سامانه تایید اعتبار، کد اقتصادی را وارد و برروی گزینه جستجو بزنید تا اسم شرکت یا فرد، صنف، کداقتصادی و … را مشاهده نمایید.
جریمه عدم دریافت کد اقتصادی
اگر معامله ای بین دونفر انجام شود ولی هیچ فاکتوری نوشته نشود یا این موضوع روی سامانه مودیان توسط فروشنده ثبت و توسط خریدار تایید نشود، یا خط تلفن شخصی خود را در اختیار دیگران قرار دهید یا از شماره های تلفن دیگران به نفع خود استفاده کنیم که به اصطلاح به آنها خرید کد اقتصادی گفته می شود، در هر معامله با صرف نظر از مبلغ، به میزان دو درصد مبلغ کل و تمام شده باید جریمه پرداخت شود.
یعنی در این صورت هم باید مالیات بر درامد پرداخت شود و هم به ازای هر فروش باید 2 درصد جریمه به دولت پرداخت شود.
این مطلب را نیز بخوانید: کد اقتصادی
دریافت کد اقتصادی افراد حقیقی از طریق اینترنت
یکی از اسان ترین راه هایی که برای دريافت كد اقتصادي اشخاص حقيقي می توانیم انجام دهیم، مراجعه به سازمان امور مالیاتی کشور با نشانی tax.gov.ir هست. با مراجعه و انجام عملیات در این سایت می توانید در کمترین زمان ممکن برای خود یک کد اقتصادی بسازید و به عنوان یک مودی مالی حقیقی، شروع به فعالیت کنید.
بازیابی کد اقتصادی
درصورت فراموشی کد اقتصادی، برای درخواست کد مالیاتی یا بازیابی آن می توانید به سایت امور مالیات مراجعه فرمایید. در این صفحه دو گزینه مشاهده میکنید که از شما کدملی شریک اصلی درصورت حقیقی بودن مودی و همچنین شماره تلفنی که ثبت نام با آن صورت گرفته را می خواهد. بعد از پرکردن این دوقسمت، کپچای امنیتی را هم وارد کنید و روی گزینه بازیابی کلیک کنید. طی چندثانیه رمزعبور جدید به شماره اعلامی پیامک خواهد شد.
مدارک لازم برای پیش ثبت نام کد اقتصادی – مدارک لازم جهت دریافت کد اقتصادی اشخاص حقیقی
همانطور که قبل تر گفته شد، سامانه پیش ثبت نام کد اقتصادی یا اخذ كد اقتصادي نیازمند مرحله پیش ثبت نام و تکمیل مدارک میباشد. درنظر داشته باشید که دریافت سریع کد اقتصادی، هرچقدر بارگذاری مدارک با کیفیت تر صورت بگیرد، در وقت شماهم صرفه جویی شده. این مدارک عبارتند از:
- سه قطعه عکس با اندازه 2*3
- درخواست متقاضی بصورت کتبی
- کپی یا اصل کارت اقتصادی قبلی درصورت وجود
- کپی از تمام صفحات و مدارک شناسایی
- کپی از پروانه یا جواز کسب
- تکمیل فرم اطلاعاتی توسط متقاضی
- پرداخت مبلغ 10000 ریال و ارائه فیش
کد اقتصادی اشخاص حقیقی چند رقمی است؟
کداقتصادی یک شناسه 12 رقمی هست که برای هرفرد با دیگری متفاوت است و نشان دهنده مودی مالیاتی بودن در سازمان امورمالیاتی کشور هست. دریافت کد اقتصادی پس از مرحله ثبت نام، تشکیل و تکمیل پرونده در سازمان مالیات کشور به هر فردی تخصیص داده می شود.
این مطلب را نیز بخوانید: تغییرات در شرکت ها
هزینه کد اقتصادی
هزینه اخذ کد اقتصادی درصورت تکمیل بودن پرونده و مدارک، داشتن سند اداری یا اجاره نامه هلوگرام دار و موردتایید موسسات خدمات اداری مختلف، چیزی بین 600 تا 900 هزارتومان میباشد که در شرایطی ممکن است این عدد بیشتر شود.
مراحل ثبت نام الکترونیکی برای دریافت کد اقتصادی
نحوه دریافت کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی با پشت سر گذاشتن مرحله پیش ثبت نام و تکمیل مدارک، درصورت بی نقص بودن همه چیز و تایید کارشناس، بصورت خودکار تکمیل خواهد شد و نیاز به چک کردن مجدد نیست.
این مطلب را نیز بخوانید: اظهارنامه عدم فعالیت مالیاتی
پیگیری پیش ثبت نام کد اقتصادی
برای پیگیری کد اقتصادی اگر مراحل پیش ثبت نام با موفقیت تمام شده و مدارک شما روی سامانه مالیاتی بارگذاری شده، می توانید با مراجعه به وبسایت جامع مالیاتی، از وضعیت پرونده خود مطلع بشید.
استعلام کد اقتصادی
برای اعتبارسنجی کد اقتصادی، کار زیادی نباید انجام بدهید. نحوه استعلام کد اقتصادی evat، ازطریق سایت سازمان مالیات کشور صورت می پذیرد که شما با وارد کردن آن در مرورگر خود، وارد کردن نام شرکت یا شخص حقیقی و کد اقتصادی مربوطه، می توانید از مطمئن بودن و داشتن کد اقتصادی یک شخص حقیقی یا حقوقی مطلع بشید.
چطور مطمئن بشم که تاییدیه کد اقتصادی دارم؟
به آدرس سامانه مالیاتی کشور مراجعه کنید و در بخش “سایر خدمات مالیاتی” روی گزینه “استعلام شماره اقتصادی” کلیک کنید و سپس کد اقتصادی اشخاص حقیقی خود را وارد کنید و برروی گزینه “استعلام” بزنید.
نحوه دریافت کد اقتصادی جدید
کد اقتصادی جدید چیست؟ کدهای 12 رقمی به شکل موقت در سامانه مالیاتی کشور تعریف شده اند و به اصلاح آنها را 12 رقمی می نامند. برای گرفتن کد اقتصادی جدید که همان کد 16 رقمی است، کافی ست مراحل ثبت نام کد 12 رقمی را تکمیل کنید و بعد از آن قادر به اخذ کد اقتصادی جدید میباشید.
برای ثبت نام کد اقتصادی جدید باید ثبت نام سیستمی را در سه مرحله تکمیل کنید. کدهای اقتصادی جدید براساس سیستم مالیاتی جدید طراحی شده و بخاطر همین لازمه تشکیل پرونده در دارایی میباشد. البته با داشتن کد اقتصادی قدیمی، دیگر مشکلی برای دریافت کد اقتصادی جدید ندارید و به راحتی میتوانید آن را دریافت کنید.
این مطلب را نیز بخوانید: کارت بازرگانی
مدت زمان دریافت کد اقتصادی
برای صدور کد اقتصادی پس از آنکه تمامی مدارک به سازمان و نهادهای مربوطه ارجاع و تایید شدند، اخذ کد مالیاتی طی 14 روز کاری انجام و کد یا کارت برای شخص حقیقی یا حقوقی صادر می شود.
غیر فعال سازی کد اقتصادی
اگر به هر دلیلی تمایل به غیرفعالسازی شماره اقتصادی اشخاص حقیقی خود داشتید، کارهای زیر را به ترتیب انجام دهید:
- داخل سامانه مالیاتی وارد شوید و داخل اکانت خود لاگین شوید (اگر از قبل اکانت ساختید)
- گزینه فهرست پرونده های مالیاتی را انتخاب کنید.
- روی پرونده های عملکرد و ارزش افزوده کلیک کنید.
- پرونده مالیاتی که قصد غیرفعالسازی آن را دارید، انتخاب کنید.
- برروی جزئیات پرونده و سپس درخواست غیرفعالسازی کلیک کنید.
- فرمی که به شما نمایش داده می شود را تکمیل کنید تا کارهای غیرفعالسازی انجام شود.
این مطلب را نیز بخوانید: ثبت نام و علائم تجاری (برند و لوگو)
حذف ثبت نام کد اقتصادی
وقتی که مودی مالی به هر دلیلی تمایل به ادامه کار با كداقتصادي قبلی خود ندارد، می تواند در ابتدا پرونده مالیاتی خود را غیرفعال کند که همین امر باعث بسته و حذف شدن پروند در چندماه بعد از غیرفعالسازی می شود. از عمده دلایلی که یک مودی مالیاتی می تواند پرونده مالیاتی خود را معلق کند یا اقدام به حذف آن کند، عبارتند از:
- تشکیل بیش از یک پرونده و نام مالیاتی برای یک مکان
- انتقال محل کسب و کار به مکانی دیگر
- ثبت نادرست کد پستی
- تعطیلی فعالیت های اقتصادی مجموعه
فروش کد اقتصادی
درصورتی که مدارک لازم برای گرفتن کد اقتصادی تکمیل باشد و بدهی معوقه یا فرار مالیاتی نداشته باشد، مودی مالی و صاحب شرکت می تواند امتیاز کدمالیاتی خود را برای فروش بگذارد.
سوالات متداول
کد اقتصادی چیست؟
به شماره ای که یک مودی مالیاتی در سازمان امور مالیاتی کشور دارد و براساس آن فعالیت اقتصادی خود را انجام می دهد، کد اقتصادی یا کد مالیاتی می گویند.
پیش ثبت نام کد اقتصادی اشخاص حقیقی چطور انجام می شود؟
از طریق بارگذاری مدارک در سایت جامع مالیاتی کشور .
مدت زمان صدور کد اقتصادی چقدر است؟
بعد از تشکیل و تکمیل پرونده در سامانه جامع مالیاتی، 14 روز کاری طول میکشد تا کد مالیاتی یا کارت آن صادر شود و در دسترس مودی مالیاتی قرار گیرد.
هزینه دریافت کد اقتصادی چقدر است؟
معمولا هزینه های تشکیل و تکمیل پرونده بین 600 تا 900 هزارتومان است که بسته به اندازه کسب و کار می تواند بیشتر هم باشد.
درصورت فراموشی کد اقتصادی اشخاص حقیقی چه کاری باید انجام داد؟
مودیان می توانند با مراجعه به صفحه فراموشی کد اقتصادی در سایت رسمی سازمان مالیات کشور و پرکردن فیلدهای مربوطه، کد اقتصادی خود را بازیابی کنند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی چه چیزهایی هستند؟
درخواست کتبی متقاضی – سه قطعه عکس 2*3 – کپی از تمام صفحات مدارک شناسایی و کپی کارت اقتصادی قبلی درصورت وجود – پرداخت 10000 ریال و کپی از جوازکسب – تکمیل فرم اطلاعاتی
استعلام کد اقتصادی شخص حقیقی چطور انجام می شود؟
با وارد شدن به سامانه جامع مالیاتی و دادن اطلاعات فرد حقیقی و شماره اقتصادی، تمام گذشته و پیشینه مودی مالیاتی قابل مشاهده هست.
آیا گرفتن کد اقتصادی از دارایی و مالیات باهم فرق دارند؟
گرفتن کد اقتصادی از دارایی و گرفتن کد اقتصادی از طریق شناسه ملی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و هردو مستقیما به سازمان مالیاتی کشور متصل هستند.